Optimaliseren kun je leren!

Euro groen

"De thermostaat op 19 en een dikke trui aan. Energie besparen.’"

Maar, soms kan je met kleine aanpassingen al een grote besparing doen. Neem bijvoorbeeld de Centrale Verwarming. Grote kans dat deze is geplaatst en ingesteld door een installateur. Deze zorgt voor aansluiting en checkt of overal verwarming is. Maar, hij/zij kijkt niet naar de meeste gunstige instellingen.

Stel je temperatuur lager in

Wanneer wij adviseren over verduurzamen kijken we altijd naar de Cv-instellingen. Een Cv-ketel aanvoertemperatuur staat vaak op 80 of 90°C. Wanneer je in een goed geïsoleerd huis woont, kan deze lager gezet worden. Een lagere temperatuur is sneller bereikt, dus kost dit minder vermogen. Dit is terug te zien op de afrekening. De temperatuur van de Cv-ketel verlagen is niet ingewikkeld, in de handleiding van je ketel vind je hoe je dit aanpakt.

Waterzijdig inregelen

Een lastigere klus is het waterzijdig inregelen. Waterzijdig inregelen houdt in dat de hoeveelheid water, per radiator, wordt bepaald. Bij niet waterzijdig ingeregelde installaties zal de radiator die het dichtst bij de Cv-installatie hangt, het meest warm worden.

Stel dat je Cv-installatie op de zolder hangt, zullen de radiatoren op de slaapkamers warmer worden dan de radiatoren in de woonkamer. Of, misschien worden deze niet eens warm genoeg.

Om dit te voorkomen wordt de temperatuur van de Cv-ketel vaak verhoogd. Dit gaat gepaard met meer gasverbruik. Ook moet het toerental van de ketel dan worden opgevoerd. Wat zorgt voor een suizend geluid en een hoger stroomverbruik.

Dit is niet nodig. Want, een installateur kan naar het hele systeem kijken. Een radiator kan ook twee manieren worden ingeregeld:

  • Op temperatuur of;
  • Met verstelbare radiatorventielen.

Een vloerverwarmingssysteem kan ook waterzijdig worden ingeregeld. De installateur kijkt dan naar de ventielen op de verdelers. Staan deze allemaal op dezelfde aanvoertemperatuur? Dan is het systeem goed ingeregeld.

Bespaar en geniet meer comfort

Waterzijdig inregelen zorgt er voor dat de Cv-ketel ingesteld kan worden op een lagere temperatuur. Dit kan zelf 35 graden verschillen. De pomp kan in toerental naar beneden worden gezet waardoor het stroomverbruik minder wordt. Geen ongewenste geluiden meer gehoord worden. En, de radiatoren worden op de gewenste plekken warm.

Kortom, het onderzoeken waard. Laten we samen verduurzamen!

Meer weten?

Klik op de button om met ons in contact te komen.

Contact
SP Groep.
E-surface is onderdeel van de SP Groep. samen. duurzaam. bouwen.