Een duurder label voor je woning, maar waarom?

header-illustratie: Een duurder label voor je woning, maar waarom?

De prijs voor het verkrijgen van een energielabel is aanzienlijk gestegen ten opzichte van het eerdere vereenvoudigde energielabel (VEL). Je kunt daarvan schrikken.
Vanuit E-surface willen we je zo goed mogelijk inlichten over de diensten die we leveren. Daarom leggen we in deze BLOG graag aan je uit hoe de vork in de steel zit.

Want, waarom is de prijs nu hoger? Dit komt vooral voort uit Europese wetgeving. Vanuit Europa wordt gesteld dat, wegens de klimaatdoelen, we minder energie moeten gaan gebruiken voor onszelf en ons huis. Er moest, om dit te kunnen bepalen, een eenduidige beoordeling komen van de energieprestatie van gebouwen. In Nederland is daarvoor de NTA8800 ontwikkeld. Een voor Nederland Technische Afspraak bestaande uit bepalingsmethoden die de energieprestatie van de gebouwen bepaald. 

Voorheen kon je zelf, via internet, een label aanvragen. Er werd dan gevraagd bepaalde gebouwkenmerken in te voeren. Woningtype, glassoort en ventilatie- en verwarmingssystemen. Op basis van die gegevens werd dan een behoudende inschatting gemaakt, in de vorm van een vereenvoudigd energielabel. De eigenaar van de woning kreeg ook de kans om aan de hand van documentatie over evt. (na-)geïsoleerde gevels, daken, vloeren de Rc-waarde van voorgenoemde aan te passen. Anders werd uitgegaan van het bouwjaar van de woning. Op de basis van de kenmerken en de evt. toegestuurde stukken werd dan een label bepaald. Dit energielabel was (en is) 10 jaar geldig. Het voorlopige en vereenvoudigde energielabel is eind 2020 afgeschaft.
Vanaf 1 januari is deze werkwijze afgeschaft door de overheid. De oude methode was simpelweg niet goed genoeg en gaf een matig beeld van de werkelijke situatie. 
In de nieuwe situatie komt een certificeerde EP-adviseur een opname van de woning uitvoeren. Tijdens deze opname wordt de woning van onder tot boven geïnspecteerd. De ruimten worden ingemeten, het warmteverlies oppervlak wordt vastgesteld, de kenmerken van de thermische schil worden onderzocht. Daarnaast onderzoekt de EP-adviseur hoe de woning wordt verwarmt, geventileerd en gekoeld. Ook bekijkt hij of er al verduurzaamd is in de vorm van zonnepanelen of na-isolatie. Dit is een specialistische klus geworden, die alleen nog door vakbekwame techneuten kan worden uitgevoerd. Dit is de enige manier om een goed beeld van de werkelijke situatie te verkrijgen. En het geeft direct handvaten om gericht te kunnen verduurzamen.  
Eerder bestond het energielabel uit 3 pagina’s. Tegenwoordig zijn dit 10 informatieve pagina’s. Zo vind je op het label informatie over uw CO2 uitstoot, maar ook adviezen over hoe u uw woning kunt verduurzamen. Verder staat er overzichtelijke informatie over de aanwezige installaties en worden er verbeteringen aangeraden. Er wordt uitgebreid geschreven over de isolatie en installaties. Deze worden per onderdeel, specifiek voor je woning, uiteengezet. Zo wordt de isolatie behandeld, de gevels, de daken en de vloeren.  

Bij verkoop of verhuur is een geldig energielabel verplicht geworden. Zo heeft het label ook invloed op de verkoop/verhuurprijs van je woning. Hiermee wordt de waarde van het label ook hoger. Wanneer je een woning op de markt zet met een labelklasse G, kunt je minder vragen dan wanneer je woning een label A heeft. Dit omdat een hoger label gelijk staat aan een lagere energierekening. Als je woning goed geïsoleerd is, hoef je in de wintermaanden immers minder te stoken. Als je woning HR++ glas heeft, gaat er minder warmte verloren dan wanneer je enkel glas hebt. Het is ook, op termijn, aantrekkelijker om een huis met een beter label te kopen. De terugverdientijd op energie is namelijk relatief kort (afhankelijk van hoe lang je in de woning woont). Verder zijn er steeds meer banken die het belang van een goed label inzien. Veel banken geven inmiddels korting op de hypotheekrente als het gekochte huis een energielabel A heeft.  

Samenvattend is er veel veranderd omtrent het energielabel. De prijs van het label is verhoogd, maar ook de waarde van het label is toegenomen. De manier waarop het label wordt bepaald is veel uitgebreider geworden en wordt middels en fysieke opname van de woning onderbouwd. De reden van deze veranderingen komt vanuit de Europees gestelde klimaat doelen. Het verduurzamen van panden en duurzaam bouwen is belangrijker dan ooit, hiermee kunt u zelf kosten besparen en/of uw woningwaarde zal stijgen. Om u tegemoet te komen worden zijn er door de overheid subsidies vrijgegeven. U kunt zich hiervoor op verschillende manieren aanmelden. E-surface kan u helpen aan een energielabel, kan u voorzien van een duurzaamheidsadvies en kan u begeleiden bij aanvraag en uitvoering van energiebesparende maatregelen.